چرا اثر پنج؟

علمی در خلق یا به وجود آوردن محصولات بر اساس نیازهای پنج حس اصلی انسان (بویایی، چشایی، بینایی، شنوایی، لامسه) وجود دارد تا محصولی را خلق کند که رابطه‌ای بین سلامت و مدیریت فضاها از طریق مشارکت حواس پنجگانه اصلی حاصل شود. به این معنی که رابطه‌ی بین فرآیندهای مغزی (حواس) و محیط‌های معماری و تأثیر آن‌ها بر سلامت عاطفی و جسمانی افراد شکل می‌گیرد.

WHO محاسبه کرده که بین 80 تا 90 درصد از زمان بیدار بودن هر انسان در محیط‌های ساخته شده سپری می‌گردد. بنابراین مهم است، در هنگام طراحی این فضاها به سلامت جسمی و روحی افراد توجه شود. معماری بر اساس حواس به تبیین چگونگی ایجاد احساس خوب در یک مکان می‌پردازد. این مکان می‌تواند یک دفتر، مدرسه، بیمارستان یا خانه باشد. برای همین است که معماران همیشه از تأثیر طراحی بر روان مخاطبان خود آگاهی دارند که مهمترین عامل تجربه‌‌ی فرد حین استفاده از فضاست. عناصری مانند نورپردازی یا رنگ، تعیین‌کننده‌ی احساساتی است که در آینده تجربه خواهد شد. معماری بر اساس حواس، گامی فراتر از استانداردها است و سعی در فهم چگونگی تأثیر محیط بر فرآیندهای ذهنی و در نهایت رفتار افراد داشته تا جایی که به رفاه استفاده‌کنندگان آینده‌ی فضا منجر شود. این رویکرد سعی بر طراحی مکان‌هایی مطابق با آسایش انسانی داشته که در آن همه‌چیز با نحوه‌ی عملکرد مغز ساکنان فضا تعیین می‌شود، از تقسیم فضایی تا طراحی داخلی و رنگ دیوارها.

اما چالش اصلی آگاهی یافتن بر بودن مکان‌هایی مستعد تشویق یا مانع رفتارهایی خاص است. به منظور دستیابی به این هدف خاص، شیوه‌ای هوشمند در طراحی اتخاذ می‌شود که این هوشمندی با درک نیازهای استفاده‌کننده‌ی فضا، ایجاد و بهبود آن، الحاق خواسته‌های غیرآگاهانه او و در نهایت بررسی سناریوی زندگی مخاطب آینده‌ی فضاست. خواه یک دفتر کم استرس با راندمان بالاتر باشد، خواه بیمارستانی که طول درمان را کاهش می‌دهد یا مدرسه‌ای که در آن بهبود فرآیند آموزش محقق می‌شود.

سخن مدیر عامل- الهه اکبری

با پیشرفت علم و تکنولوژی و ورود هوش مصنوعی به دنیای معماری، طراحی متریک موضوعی فراموش‌شده خواهد بود. چرا که رعایت ضوابط و استانداردها موضوعی بدیهی‌ست که توسط نرم‌افزار قابل انجام و ارائه‌ی بی‌نقص است. پس چیزی که ما به دنبال آن هستیم، طراحی‌ای ورای استانداردها و به گونه‌ای سینومرفیک(طراحی بر اساس جسم، نیازهای روانی، موضوعات ادراکی و‌ مفاهیم رفتاری) است.

دیدگاه مشتریان

مشتریانمان درباره ما چه می گویند؟

دکتر صدیقی

مدیر

دیدگاه مشتریان

مشتریانمان درباره ما چه می گویند؟

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد کتابهای زیادی در شصت و سه درصد گذشته حال و آینده

حیدری

مدیر خرده فروشی آنلاین

heavy

هیات مدیره

بهترین ها را دور هم جمع کرده ایم

الهه اکبری

مهندس الهه اکبری

مجید یاوری